Amerika Birleşik Devletleri Vize İşlemleri

ABD’ye seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) pasaport, Hizmet (Gri) Pasaport, Diplomatik (Siyah) Pasaport ve Hususi (Yeşil) pasaport hamili tüm kişiler ABD vizesi başvurusu yapmak zorundadırlar.  Amerika’ya kısa süreli turistik, ticari ya da aile ziyareti amaçlı seyahat edecekseniz, “Göçmen Olmayan Vize” Amerika vize başvurusu yapılmalıdır. Amerika vizesi tipi seyahat amacına göre, Turistik Vize, Ticari Vize, Öğrenci ve Değişim Programı Vizesi ve Aile Ziyareti Vizesi olarak değişmektedir. Göçmen olmayan vize türünde, başvuru sahipleri Amerikan Konsolosluğunun web sitesinde yer alan online DS-160 vize başvuru formunu mutlaka doldurmaları gerekmektedir.

DS-160 formunu doldururken gideceğiniz şehir ve vize kategorisini doğru seçmeniz çok önemlidir. Başvuruya gitmeden önce bu form eksiksiz bir şekilde ve  İngilizce doldurulması gerekmektedir.

ABD Göçmen Olmayan Vize Türleri

  • Diplomatik ve Resmi Vizeler
  • İş, Turizm, Tıbbi Tedavi ABD’den Transit Geçiş
  • Mürettebat Vizesi
  • Tüccar / Yatırımcı Vizesi
  • Akademik Eğitim veya Dil Öğrencisi / Mesleki veya Akademik Olmayan Eğitim Vizeleri
  • Değişim Programı
  • Geçici İşçi /Çalışma veya Staj Vizesi
  • Basın Mensubu ve Gazeteciler

Başvuru sahibi hakkında yeterli bilgiye sahip olabilmek için başvuru sahibinin Amerika Konsolosluğu tarafından belirlenen bazı evrakları hazırlaması gerekmektedir. Amerika Göçmen Olmayan Vize için gerekli evraklar, iş pozisyonuna, mesleki bilgilerine, seyahat amacına göre değişiklik gösterir. Ancak DS-160 formu her halükarda doldurulmalıdır. DS 160 Formu İngilizce olarak eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. DS-160 formu başvuruya en geç 3 gün kala gönderilmesi gerekmektedir. Form için gerekli fotoğraf 5*5 boyutlarında ve güncel olmalıdır. Fotoğrafın pasaportunuzda ve eğer varsa daha önceki vizelerinizde kullanılmamış olması, gözlüksüz olması, rötuşsuz ve arka planının beyaz olması gerekmektedir.

DS 160 Formunun elektrik imzanızı taşıyan bir çıktısını başvuru günü yanınızda getirmeniz gerekmektedir. Elektronik imzanızı formun sonunda yer alan Sign Application (Formu İmzalayın) butonuna basarak atabilirsiniz. Pasaportunuzun seyahat sonrasında 6 ay geçerliliği olmalıdır. Seyahat masraflarının kimin tarafından karşılanacağına dair belgeler çok önemlidir. Bu noktada ev hanımı ve öğrencilerin seyahat masraflarını karşılayacak olan sponsorun belgeleri de eklenmelidir. Amerika Konsolosluğu gerek görmesi halinde vize başvuru sahibinden ek evrak talep edebilmektedir.

Amerika Göçmenlik ve Vatandaşlık kanununa göre; Amerika göçmen olmayan vize başvurusu yapan T.C. vatandaşları Amerika dışında bir ikametinin olması ve ülkesine yeterince güçlü ailevi, sosyal ve ekonomik bağlarının olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Kısaca ülkesine geri döneceğine inandırmalıdır. Bu yüzden; Amerika Konsolosluğu, başvuru sahibinden istenen zorunlu dokümanlara ek olarak, Amerika’ya yapacağı kısa bir ziyaretin ardından ülkesine geri döneceğinin bir kanıtı olarak ekonomik, ailevi, sosyal her türlü bağlarını gösteren destekleyici belgeleri de istemektedir.

Amerika Vize Başvurusu İçin Gerekli  Evraklar

  • 6 ay geçerli pasaport,(varsa eski pasaportlar),
  • 2 adet biometrik fotoğraf (arka fon beyaz ve yeni çekilmiş),
    Uçak rezervasyonu ,
  • Otel rezervasyonu ,
  • Seyahat sağlık sigortası ,
  • Dilekçe,
  • Kimlik fotokopisi,
    Cep telefonu numarası, mail adresi, iş yerindeki görevi,
  • İkametgâh (e devletten alınabilir),
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ( e devletten alınabilir)(kendisi, annesi, babası, eş ve çocuklar),
  • Var ise tapu fotokopileri, var ise araç ruhsat fotokopileri,
  • Şahsi banka hesap cüzdanları (Son 3 aylık hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan,güncel tarihli, maaş aldığı hesap olmalıdır var ise diğer hesaplarda alınabilir, dökümlerin banka kaşe imzalı olmalıdır ve banka imza sirküleri eklenmelidir),

Mesleki  Durumu Gösteren Belgeler:

  • Çalışan ise:SGK hizmet dökümü,(4A) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), SGK işe giriş bildirgesi, Son 3 aya ait maaş bordrosu (firmadan kaşe ve imzalı), Faaliyet Belgesi (Orijinal, Güncel Tarihli), Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi,  Şirket imza Sirküsü,  Son dönem Vergi Levhası
  • Emekli ise: Emekli aylık belgesi(e-devletten alınabilir), SSK hizmet dökümü,(4A) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), Emekli maaşını aldığını net gösteren banka hesap dökümü.
  • İşveren ise: Bağkur hizmet dökümü,(4B) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), Faaliyet Belgesi (Orijinal, Güncel Tarihli), Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi, Şirket imza Sirküsü, Son Dönem Vergi Levhası.
  • Devlet Memuru ise: SGK hizmet dökümü(4A) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), SGK işe giriş bildirgesi (uzun barkotlu), Resmi görev kimlik kartı, Bağlı bulunduğu odadan izin yazısı, Son 3 aya ait maaş bordrosu (firmadan kaşe ve imzalı),

 

Amerika Vizesi İçin Randevu Alma

Göçmen olmayan tüm Amerika vizesi başvuru işlemlerinde Ankara’da Amerikan Büyükelçiliği’nden, İstanbul’da ise Amerikan Başkonsolosluğundan randevu alınmalıdır. Her türlü vize işlemlerinde seyahat amacınıza göre hazırladığınız evrakların teslimi sırasında parmak izi alma işlemi ve Konsolosluğun mülakatına tabi olunur. Eğer daha önce Amerika Vizesi aldıysanız ve kimlik bilgilerinizde değişiklik olduysa Amerika vizesi için tekrar başvuru yapmanız gerekmektedir.

Ebeveynlerinden biri geçerli bir Amerikan pasaportuna sahip olan 14 yaş altı çocukların ve Türkiye’de ikamet eden ve daha önceden Amerika vizesi almış olan 80 yaş üstündeki vatandaşların vize randevusuna gelmelerine gerek yoktur.

Amerika Vizesi Acil Randevu

Amerika’daki bir yakınınızın vefatı ya da hastalığı gibi durumlarda acil Amerika Vizesi almanız gerektiğinde hızlandırılmış vize randevusu isteyebilirsiniz. Başvuru sahibinin ‘Acil Randevu’ talebinde bulunabilmesi için öncelikle normal yollardan (850) 390 28 84 numaralı telefondan çağrı merkezini arayarak ya da www.usvisa-info.com adresine girerek randevu alması gerekmektedir. Ardından ‘Başvuru Sahibi Özet Sayfası’ndan ‘Hızlandırma İste’ bağlantısını işaretlemeli. Seyahat edecek kişi Acil Randevu talebinde seyahatinin tarihini, neden Amerika’ya acil gitmesi gerektiğini açıklayan bir yazı yazmalıdır. 

Amerika Vizesi Başvuruları Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Amerika vizesi başvurularında randevu tarihi seyahat tarihinden 6-8 hafta önceden alınmalıdır. Amerika vizenizin çıkıp çıkmadığı işlemlerinizin eksiksiz ve başarılı bir şekilde yürütülmesi halinde randevu gününde mülakat yetkilileri tarafından tarafınıza bildirilir.

Amerika Vizesi Kaç Günlük Verilir? 

Amerika Konsolosluğu ve Büyükelçiliği turistik vize başvurularında genellikle 10 yıllık vize verilir. Ancak bu 10 yıl boyunca Amerika’da kalabileceğiniz anlamına gelmez. Vizeniz 10 yıllık verilmiş olsa bile Amerika’da en fazla 6 ay kalabilirsiniz. Bu süre dolmadan ülkeden ayrılmış olmalısınız. Ülkede ne kadar kalacağınıza gümrük sınır kapısındaki vize ve pasaport kontrol görevlisi karar vermektedir. Ayrıca ABD vizesi almış olmanız Amerika’ya kesin giriş yapabileceğiniz anlamına da gelmemektedir. Görevliler size Amerika’da seyahat sürenizi, hangi otelde konaklayacağınızı, nereleri gezeceğinizi sorabilir. Verdiğiniz cevapları tutarlı bulmazlarsa giriş izni vermeyebilirler.Bu yüzden sorulara açık ve net bir şekilde cevap vermelisiniz.

Amerika Vize Reddi

Vizenin reddedilmesi durumunda Amerika Konsolosluğu başvuru ücretini geri ödememektedir. Amerika vize harç bedelinin geri iadesi talep edilemez. Ayrıca vize başvurularında kullanılan evraklar da iade edilemez. Amerika vize reddi durumunda istenildiği zaman tekrar başvuru yapılabilir. Başvuru sahte belgeler yüzünden reddedilmediyse önceki başvuru sonraki başvuru kararını etkilememektedir. Ancak daha önceden aldığınız reddin sebeplerini dikkate alınarak ve eksikleri tamamlayarak başvurunun yapılması uygundur.

Biometrik Veri Beyanı

Biometrik Veri Sistemi’ne geçen ABD Konsolosluğu, biometrik sistemine göre; Amerika vize başvurusu yapacak kişilerin başvuru sırasında dijital fotoğraf çekimi yaptırmaları, tüm parmak izlerini ve elektronik imzalarını vermeleri gerekir.