Amerika Ticari Amaçlı Ziyaretçi Vizesi

Amerika Ticari Vize Amerika’da iş amaçlı, konferans, proje, kongre, seminerde bulunmak için Amerika vizesi almak isteyen iş yeri sahiplerinin, ortaklarının veya şirket çalışanlarının başvurması gereken vize tipidir.

Amerika Vizesi başvuru sahibi Amerika’daki iş faaliyetinin amacını, Amerika’dan gelen davetiye yazısını ve Amerika’da bulunacağı tarihleri içeren çalıştığı şirketin antetli kağıda yazdığı  dilekçeyi de başvuru dosyasına eklemelidir.Bu dilekçede Amerika’ya seyahat edecek personelin izinli olduğu tarihler, masraflarının kimin tarafından karşılanacağını, Türkiye’de işine devam edeceğini belirtmeli, ve Amerika Konsolosluğu‘na hitaben yazılmalıdır.

Amerika Birleşik Devleri’ne iş amaçlı seyahat etmek isteyen kişiler Göçmen Olmayan Vize Kategorisi’nde başvuruda bulunmalıdır. Amerika B1 Ticari Vize Başvurusu için bölge ayrımı olmaksızın her birey işlemlerini Ankara Amerika Büyükelçiliği ve İstanbul Amerika Başkonsolosluğu aracılığı ile gerçekleştirebilmektedir.

Amerika Ticari Vizesi İçin Gerekli Evraklar

  • DS-160 başvuru formu
  • Ticari Davetiye(Amerika’daki şirketinin antetli kağıdına,  şirketin adres, ve iletişim bilgilerini içeren, kaşe ve imzalı davetiye başvuru dosyasında bulunmalıdır. (İş faaliyeti davetiyesi mail veya faks dökümü olarak da başvuru dosyasına eklenebilir.)
  • 6 ay geçerli pasaport,(varsa eski pasaportlar),
  • 2 adet biometrik fotoğraf (arka fon beyaz ve yeni çekilmiş,5*5 ölçülerinde, son 6 ay içinde çekilmiş),
    Uçak rezervasyonu (tarafımızdan yapılmaktadır),
  • Otel rezervasyonu (tarafımızdan yapılmaktadır),
  • Seyahat sağlık sigortası (tarafımızdan yapılmaktadır),
  • Dilekçe,(ekte örnek formatı bulunan),
  • Kimlik fotokopisi,
    Cep telefonu numarası, mail adresi, iş yerindeki görevi,
  • İkametgah (e devletten alınabilir),
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ( e devletten alınabilir)(kendisi, annesi, babası, eş ve çocuklar),
  • Var ise tapu fotokopileri, var ise araç ruhsat fotokopileri,
  • Şahsi banka hesap cüzdanları (Son 3 aylık hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli, maaş aldığı hesap olmalıdır var ise diğer hesaplarda alınabilir, dökümlerin banka kaşe imzalı olmalıdır ve banka imza sirküleri eklenmelidir),

Mesleki  Durumu Gösteren Belgeler:

  • Çalışan ise: SGK hizmet dökümü,(4A) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), SGK işe giriş bildirgesi, Son 3 aya ait maaş bordrosu (firmadan kaşe ve imzalı), Faaliyet Belgesi (Orijinal, Güncel Tarihli), Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi,  Şirket imza Sirküsü,  Son dönem Vergi Levhası
  • Emekli ise: Emekli aylık belgesi(e-devletten alınabilir), SSK hizmet dökümü,(4A) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), Emekli maaşını aldığını net gösteren banka hesap dökümü.
  • İşveren ise: Bağkur hizmet dökümü,(4B) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), Faaliyet Belgesi (Orijinal, Güncel Tarihli), Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi, Şirket imza Sirküsü, Son Dönem Vergi Levhası.
  • Devlet Memuru ise: SGK hizmet dökümü(4A) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), SGK işe giriş bildirgesi (uzun barkotlu), Resmi görev kimlik kartı, Bağlı bulunduğu odadan izin yazısı, Son 3 aya ait maaş bordrosu (firmadan kaşe ve imzalı),

Amerika Vize Başvuru Formu(DS-160)

DS-160 formunu doldururken gideceğiniz şehir ve vize kategorisini doğru seçmeniz çok önemlidir. Başvuruya gitmeden önce bu form eksiksiz bir şekilde ve  İngilizce doldurulması gerekmektedir. Başvuru sahibi hakkında yeterli bilgiye sahip olabilmek için başvuru sahibinin Amerika Konsolosluğu tarafından belirlenen bazı evrakları hazırlaması gerekmektedir. Amerika Göçmen Olmayan Vize için gerekli evraklar, iş pozisyonuna, mesleki bilgilerine, seyahat amacına göre değişiklik gösterir. Ancak DS-160 formu her halükarda doldurulmalıdır. DS 160 Formu İngilizce olarak eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. DS-160 formu başvuruya en geç 3 gün kala gönderilmesi gerekmektedir. Form için gerekli fotoğraf 5*5 boyutlarında ve güncel olmalıdır. Fotoğrafın pasaportunuzda ve eğer varsa daha önceki vizelerinizde kullanılmamış olması, gözlüksüz olması, rötuşsuz ve arka planının beyaz olması gerekmektedir. DS 160 Formunun elektrik imzanızı taşıyan bir çıktısını başvuru günü yanınızda getirmeniz gerekmektedir. Elektronik imzanızı formun sonunda yer alan Sign Application (Formu İmzalayın) butonuna basarak atabilirsiniz.

Amerika Vizesi İçin Randevu Alma

Göçmen olmayan tüm Amerika vizesi başvuru işlemlerinde Ankara’da Amerikan Büyükelçiliği’nden, İstanbul’da ise Amerikan Başkonsolosluğundan online randevu alınmalıdır. Her türlü vize işlemlerinde seyahat amacınıza göre hazırladığınız evrakların teslimi sırasında parmak izi alma işlemi ve Konsolosluğun mülakatına tabi olunur. Eğer daha önce Amerika Vizesi aldıysanız ve kimlik bilgilerinizde değişiklik olduysa Amerika vizesi için tekrar başvuru yapmanız gerekmektedir.

Ebeveynlerinden biri geçerli bir Amerikan pasaportuna sahip olan 14 yaş altı çocukların ve Türkiye’de ikamet eden ve daha önceden Amerika vizesi almış olan 80 yaş üstündeki vatandaşların vize randevusuna gelmelerine gerek yoktur.

Amerika Ticari Vizesi Sonuçlanma Süresi

Amerika vizenizin çıkıp çıkmadığı işlemlerinizin eksiksiz ve başarılı bir şekilde yürütülmesi halinde randevu gününde mülakat yetkilileri tarafından tarafınıza bildirilir.Amerika Ticari Vizesinin Sonuçlanma Süresi yasal olarak 1 iş günüdür. Ancak ilgili makamın yoğunluğuna ve resmi tatillere bağlı olarak bu süreç bazen daha uzun olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için randevu tarihi seyahat tarihinden 6-8 hafta önceden alınmalıdır.

 

Amerika Ticari Vize Reddi

Amerika’ya ticari bir amaç için vize başvurusunda bulunan kişilerin başvuru sonuçları her zaman olumlu olmayabilir. Yanlış başvuru, eksik belge sunumu ya da mülakat esnasında verilen cevapların yazılı olarak sunulan belgeler ile çelişkili olması kişinin vize sonucunu olumsuz yönde etkileyebilir.

Amerika Ticari Vize Reddi durumlarında, başvuru yapılan konsolosluk birimi başvuru sahibine vize reddi durumunu yazılı veya sözlü olarak bildirmektedir. Başvuru ücreti vizenin olumsuz sonuçlanması durumunda iade edilmemektedir.Başvuru sahipleri isterlerse tekrar başvuru hakkına sahiplerdir.

Ticari Amerika Vizesi ile Amerika’da Ne Kadar Kalınabilir?

Amerika Konsolosluğu tarafından vizeniz onaylanırsa 10 yıl geçerli olacaktır. Ancak bu 10 yıl boyunca Amerika’da kalabilirsiniz anlamına gelmemektedir. Orada kalış sürenize gümrük memurları karar vermektedir. Bu süre genellikle 6 ay olarak verilmektedir.

Amerika Ticari Vizesi Acil Başvuru Var mıdır?

Amerika ticari vize başvurularında acil randevu imkanı vardır. Başvuru sahipleri online sistem üzerinden randevu almalılardır. Randevu kaydı oluşturulmuş ve randevu tarihi seyahat tarihinden sonra olan kişiler sistem üzerinden neden seyahatinin acil olduğunu ve erken tarihte randevu talebinde bulunmak istediğini açıklamaları gerekmektedir. Konsolosluk yetkilileri tarafından talep değerlendirilir ve her zaman olumlu cevap verilmeyebilir.

Pasaport Süresi Dolmuş Ancak Geçerli Amerika Ticari Vizesi Olan Kişiler Ne Yapmalıdır?

Amerika’ya seyahat ederken yeni ve geçerli pasaportunuzla birlikte geçerliliği hala devam eden Amerika vizenizin bulunduğu eski pasaportunuzla birlikte seyahat etmeniz yeterlidir.